miercuri, 14 ianuarie 2015

Cum sa faci TORT DIPLOMAT

Tortul diplomat este un tort fin si elegant,apreciat de multi dintre noi.Eu sunt foarte pretentioasa in tot ceea ce aleg si de multe ori chiar greu de multumit,deh perfectionismul... Din multitudinea de retete incercate pentru acest tort aceasta a fost castigatigatoare.                                                                                                                                                                                                                                            Reteta tortului pe care am sa o prezint in cadrul acestui material o am de la o cofetarie din Sinaia.O colega de serviciu avea o cunostinta care lucra in laboratorul cofetariei, asa ca este direct de la sursa.                                                                                                                                                                           Vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:1litru de frisca vegetala nebatuta,1 ou,300 g zahar,2plicuri de gelatina,100 ml apa,50 ml lapte,2plicuri vanilie Burbon,obtional piscoturi.                      Tortul pe care l-am facut eu este mozaic, are in el si jeleuri de fructe care aduc un pus de eleganta.Pentru jeleuri am folosit struguri negrii,caise,capsuni si gelatina inmuiata in apa.                                                                                                                                                                                              Pentru inceput vom face jeleurile de fructe.Dizolvam gelatina in apa si o lasam sa se inmoaie,Strugurilor le vom scoate samburii si ii vom zdrobi cu un blender,apoi vom strecura zeama cu o sita.La fel vom zdrobi si caisele,pe care eu nu le-am mai strecurat,si capsunile pe care obligatoriu le vom strecura deoarece ele au multi samburei mici.Gelatina o vom topi la bain-marie, apoi o vom imparti in mod egal peste sucul de struguri,cpsuni si piureul de caise.Apoi bagam in frigider cateva ore pana se vor intari.Iarna daca nu avem la dispozitie fructele putem inlocui cu sucuri din comert.(Eu am incercat sa fac jeleu de kiwi si nu s-a intarit deloc si atentie, sa nu dizolvati gelatina in compot de ananas deoarece gustul si mirosul sunt oribile).  Desigur putem folosi si fructe de sezon precum si fructe confiate.                                                                                                                                                                                                                                                                      
  Dupa ce se va intari jeleul il vom taia in patrate si il vom pune pe o farfurie.Pana il vom utiliza il vom tine in frigider.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Crema tortului o vom face procedand astfel:dizolvam cele 2 plicuri de gelatina in apa si lasam sa se inmoaie.Intre timp batem oul cu zaharul si adaugam si laptele,apoi punem la foc mic pana se topeste zaharul.Lasam amestecul sa se raceasca la temperatura camerei.Topim gelatina pe baie de aburi,atentie doar pana devine lichida sa nu o lasati prea mult deoarece prin fierbere de distruge.
              Amestecam gelatina cu compozitia de mai inainte.Batem 750 ml frisca cu zaharul vanilat.                                                                                                                            
In compozitia in care se afla gelatina punem cate o lingura de frisca si amestecam si astfel procedam pana se termina frisca.Sa nu amestecati compozitia lichida peste frisca deoarece se va inmuia

.Captusim o forma cu folie(forma poate fi orice doriti spre exemplu eu cand fac un tort patrat am un cosulet pe care il imbrac bine in folie,iar compozitia nu curge, ea doar va prelua forma in care a fost asezata).Vom pune in forma crema ,un strat si apoi patratele de jeleu,apoi iar crema si patratele pana vom epuiza compozitia.La sfarsit punem piscoturi,eu nu am mai pus deoarece familia mea prefera fara.Il asezam in frigider pentru cel putin 4 ore dupa care il scoatem il rasturnam pe un platou si il ornam.
Pentru ornat eu am folosit cei 250 ml de frisca ramasa  din care am luat 30 ml de frisca nebatuta,pe care am pus-o intr-un ibric mic si am infuzat in ea un pliculet de sofran pur.Sofranul a colorat frisca in galben si apoi cu ea am colorat o cantitate mai mare pe care am folosit-o la decor impreuna cu frisca simpla alba.Tot pentru ornat am folosit praline de ciocolata alba si pere de ciocolata umplute cu lichior..Se face foarte usor,mai ales ca este un tort la care nu avem nevoie de cuptor, este delicios si cu siguranta uimeste toti invitatii.                                                                                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu